Images Copyright: © Bogle Architects

Beijing GBD Park Visitor Center

CategoryCultural
TeamBogle Architects, Eco Intel, BREEAM Assessor, Wilder Associates, Landscape, Inhabit Group, Facades, ARUP, Engineering
LocationBejing, China
AwardBREEAM environmental assessment verification
DescriptionChina Vanke Co Limited, Beijing Housing Urban and Rural Construction Committee, Beijing`s Fangshan District People`s Government signed a collaboration agreement for the construction of the Beijing Green Building Demonstration Area in March 2011. The driver for this project is to create a High-tech, Green and People`s Beijing and establish a world leading Research and Development demonstration platform focusing on the agenda of green architecture. In June 2011, during the China-UK summit held in London, Vanke successfully signed a memorandum of understanding for the project in the presence of China`s then Premier, Mr Wen Jiabao, and UK Prime Minister, Mr David Cameron.

Following an International Architectural Competition Bogle Architects were appointed to design the Visitors Reception and Exhibition Building. The brief was to create an environmentally sensitive building located in a harmonious landscaped setting, targets a BREEAM Outstanding rating and offers a new education experience for both young and old generations.

Our approach orientates the facility to create a new front door for the park whilst blending the building into the adjoining landscape buffer The analogy being the metaphorical head to the tail of the dragon protecting the new Park. The sequence of spaces allows for the building user to enter the park directly through the building at ground level or to move through the building`s exhibition spaces and exit the centre at the lower ground floor as the building is submerged into the ground reminiscent of the Yao Dong cave dwellings of China.

The building's frame is a steel superstructure with in-laid precast concrete radiator panels which provide heating and cooling depending on the time of year. High level glazing provides both the opportunity for natural ventilation but also permits natural light into the spaces – a direct contribution to the low energy credentials of the project. The exhibition spaces are flexible and adaptable to cater for ever-changing internal reconfigurations. New ways of interactive learning are key drivers, for example in the cafe space, the Biofuel plant room is on full display for the public to understand the engine that powers the building highlighting the inner workings of the building.

Other innovative features such as the recycled glass bottle elevation to the North which utilises reused bottles as part of the building fabric – a key educational feature of the project. The green biodiversity area on the roof also allows for the public to use the space as part of the overall exhibition experience. The building`s undulating form is a direct response to the landscape setting whilst also meeting the practical purpose for a variety of different room heights. To optimise the spatial design Bogle Architects used a generative design software to optimise the building form aligning inputs from both Structural and Environmental Engineering disciplines. The structural module is repetitive although slipped by 2metres in plan, creating slots for ventilation and light penetration while optimising construction efficiencies.

The Design represents a key step on the route map to ‘Zero Carbon for Zero extra Cost`. China`s leadership is recognising that its future prosperity is dependent on developing standards which go beyond those currently offered by the West. Awareness is growing that our planet will be on a trajectory of some 6ºC of climate change if LEED ‘Platinum` or the likes is simply applied to all new and existing buildings. The Visitor`s Centre design seeks to demonstrate that higher standards are possible and practical, as well as starting the process of helping up-skilling the local supply chains for its wider application. To deliver this the Visitor`s Centre architecture is a result of unified and integrated process of design from initial concept through to detailing producing a passive design which reduces the plant peak-day capacity by as much as 75% compared with code compliance. It also reduces the materials volume needed by avoiding applied separate decorative finishes while allowing the exposing structure to form part of the deeply passive approach. This in turn redistributes capital cost for an enhanced thermal ‘overcoat` for the building.

The design also seeks to demonstrate the ‘Circular Economy` by using recycled waste to dramatically reduce consumption of natural resources and environmental impact. Operational energy carbon footprint is reduced by 100% by receiving local waste cooking oil for on-site conversion into fuel to run the building`s tri-generation plant. Considerable innovation and specialist developed software was needed to demonstrate how enhanced building physics and plant could be configured so that this delivers all the building`s cooling, heating and electrical needs. The BREEAM environmental assessment verification for an ‘Outstanding` rating is used to ensure that the implementation and operation matches the design intent.
ClientVanke China Company Limited
Start date01-06-2012
StatusUnbuilt
Area5250
Area Units.q.m.
Developed by

Green Planet Architects © 2018 All rights reserved