Images Copyright: © SKEW Collaborative

Jia Little Exhibition Centre

CategoryCultural
TeamEunice Seng, H. Koon Wee, Darren Zhou, I-Shin Chow, Xiong Haiying, Pauline Dai, Ji Lijun, Wang Peng, Teoh Renjie, Beatrix Redlich
LocationSongjiang District, Shanghai, China
DescriptionWe live in an age where we are no longer acquainted with the origins and production of the goods we consume, often unwittingly exposing ourselves to materials that may be hazardous to our health, or goods that are produced under unfair or exploitative production practices. In pursuing this project, while the primary goal is to establish elegant and practical exhibition spaces, we feel there is a responsibility to bring visitors to the more gritty production houses behind-the-scene. The exhibition hall is in essence a horizontal core that is made visible on the exterior through a formally expressive wood cladding and steel framing system. This continuous core circulates visitors through the 4 buildings on an elevated level, enveloping otherwise separate display spaces within the exhibition hall. In other words, the production programs are being held together in the center by the exhibition hall, allowing visitors to reach other spaces without getting off the circuit of exhibition. The core is stretched and circulation is prolonged through a retail strategy of linear persuasion, weaving visitors through a multitude of spatial experiences – from artificially lit exhibition interiors to exterior ramped bridges, from sleek exhibitions to design studios and untidy fabrication plants. The experience of the exhibition is re-thought through this project, with the hope that a visitor`s experience can be enhanced and authenticated by the connectivity between production and consumption

The main contribution of this project towards green building practices can be seen in the shading louver details of the timber curtain wall of the exhibition hall, as well as the minimum fenestration design of the atelier buildings. Using limited permutations of the timber louver depth and angles, as many as 12 types were developed to suit different sun angles and orientation. The form and orientation of the exhibition hall was determined by a need to create smaller zones for social interaction and circulation between the atelier buildings, as well as the micro-urbanism of the site. While the criteria for the multi-sided exhibition hall was challenging, it also gave special design character to the building. The directionality of the timber curtain wall system of the exhibition hall was not only designed as a continuous surface to promote the legibility of the building as a horizontal core system, it also gave unique possibilities for the control of views and sun-shading. The vertical window system used in the 3 atelier buildings was designed to provide sufficient daylighting, while keeping with a generally tight thermal envelope, with minimum fenestration.
ClientJia Little Enterprises
Start date2011
StatusBuilt
Area38000
Area Units.q.m.
Developed by

Green Planet Architects © 2018 All rights reserved