Images Copyright: © Henning Larsen Architects

EUROPEAN SPALLATION SOURCE

CategoryEducation
TeamHenning Larsen Architects, COBE, SLA (Landscape)
LocationLunde, Sweden
DescriptionThe European Spallation Source (ESS) will become the world's largest and most advanced research facility for neutron-based research. ESS is located in the university city of Lund in southern Sweden.
ESS will be a research campus with a more than 600 metres long proton accelerator and a 180 metres long hall in which the protons hit a target and send neutrons off to a number of halls with measuring instruments. In the instruments, the neutrons are used to analyse the materials that the researchers are studying. ESS will also contain a number of facilities for researchers: laboratories, offices and a lecture hall.

At ESS, researchers will work in a setting that supports meetings across disciplines and research fields. In the atriums found in the buildings, visiting researchers will be able to meet each other informally, inspire each other, exchange ideas and share their knowledge. When the weather permits, the outdoor areas will also offer a plethora of places to stay in.

The architecture is inspired by one of the most important elements in the spallation process, the tungsten disc. The disc and the tungsten metal are used as visual metaphors that mark the centre of the research facility: a large, circular roof above the hall that holds the tungsten disc. This will become a point of orientation for the campus area at ESS, and it will make ESS stand out in relation to the research facility Max IV and Lund Science Village.
The facades on all laboratories and office buildings have been designed with a view to creating the best possible relation between indoor climate, daylight and energy consumption. Consideration has been paid to the rooms' functions and the orientation of the facades. Daylight analyses of the rooms help to create optimum working conditions for the users and ensure a low energy consumption.

The part of the campus area comprising offices and laboratories has been analysed in terms of wind conditions so that the buildings will create shelter and make it possible to stay outdoors for 2-3 weeks more per year than would be the case with a conventional plan. The wind analyses also contribute to improving the microclimate so that it has a positive effect on the buildings' energy consumption.
ClientESS - European Spallation Source
Start date01-07-2013
StatusUnbuilt
Area10000
Area Units.q.m.
Developed by

Green Planet Architects © 2018 All rights reserved