Images Copyright: © Jens Lindhe (Cover, 3, 4) © Ty Stange (1,2), © Jan Magasanik (5)

8 HOUSE

CategoryHousing
TeamBjarke Ingels Group - Big, Finn Nørkjær, Rune Hansen, Agustin Perez Torres, Annette Jensen, Mikkel Marcker Stubgaard, Carolien Schippers, , Caroline Vogelius Wiener, Claus Tversted, David Duffus, Dennis Rasmussen, Finn Nørkjær, Hans Larsen, Jan Magasanik, , Jakob Lange, Jakob Monefeldt, Jeppe Marling Kiib, Jesper Boye Andersen, Joost Van Nes, Kasia Brzusnian,, Kasper Brøndum Larsen, Louise Hebøll, Maria Sole Bravo, Ole Nannberg, Pablo Labra, Pernille Uglvig Jessen, Peter Rieff, , Peter Voigt Albertsen, Rasmus Kragh Bjerregaard, Richard Howis, Søren Lambertsen, Eduardo Perez, Ole Schrøder,, , Ondrej Tichy, Rune Hansen, Sara Sosio, Karsten Hammer Hansen, Christer Nesvik, Søren Peter Kristensen
LocationOrestad, Denmark
Award2012 AIA National Award (Best Housing), 2011 World Architecture Festival (Best Housing), 2010 Scandinavian Green Roof Award
DescriptionCelebrating its third project with the same development team in the maturing neighborhood of Orestad, the construction of the 61,000 m2 8 House has come to an end, allowing people to bike all the way from the street up to its 10th level penthouses alongside terraced gardens where the first residents have already moved in.

The bowtie-shaped 61,000 m2 mixed-use building of three different types of residential housing and 10,000 m2 of retail and offices comprises Denmark?s largest private development ever undertaken. Commissioned by St. Frederikslund and Per Hopfner in 2006, the 8 House sits on the outer edge of the city as the southern most outpost of Orestad. Rather than a traditional block, the 8 House stacks all ingredients of a lively urban neighborhood into horizontal layers of typologies connected by a continuous
promenade and cycling path up to the 10th floor creating a three dimensional urban neighborhood where suburban life merges with the energy of a big city, where business and housing co-exist.

The 8 House creates two intimate interior courtyards, separated by the centre of the cross which houses 500 m2 of communal facilities available for all residents. At the very same spot, the building is penetrated by a 9 meter wide passage that allows people to easily move from the park area on its western edge to the water filled canals to the east. Instead of dividing the different functions
of the building - for both habitation and trade - into separate blocks, the various functions have been spread out horizontally.
Client ST. FREDERIKSLUND HOLDING
Start date2008
StatusBuilt
Area61000
Area Units.q.m.
Developed by

Green Planet Architects © 2018 All rights reserved