Images Copyright: © Kjellgren Kaminsky Architecture AB

Salongen 35

CategoryHousing
TeamJoakim Kaminsky, Fredrik Kjellgren, Marie Löwenherz, Alessandro Micelli, Yvonne Lohmann, Pamela Paredes, Maria Martinez
LocationMalmö, Västra Hamnen, Sweden
Award1st Prize International Competition
DescriptionKjellgren Kaminsky won the first prize in an open competition for passive houses i Västra Hamnen, Malmö. Our
proposal was developed in collaboration with the local builder Hölleviksnäs förvaltning.
GREEN LIVING
In addition to being passive houses the buildings will also have a number of further measures for ecological
sustainability: All homes will be equipped with solar panels. All homes have exterior venetian blinds. This will allow winter sun to enter and the building while the summer sun is reduced. Flower boxes, lawns, green walls and green roofs make the area
into a green oasis. Environmentally
friendly building materials will be widely used; for instance all wood
is FSC certified. All appliances are
A rated for minimum energy consumption. All taps are designed for
minimal water consumption. Inhabitants
are offered green electricity.
PLACE FOR ALL
Along the west side of the plot a micro park with plants and benches creates a varied street space for meetings between residents and visitors.
EXTERIOR
In order to give each house its own character they each have different cladding materials; plaster, fiber cement boards and wood. Aluzink is used for the roof. Architecturally the houses are linked by giving them a similar detailing, which also gives the buildings their human scale and unique expression. There will be flower boxes of white perforated metal in selected windows, for instance in bedrooms, living rooms and kitchens.
All windows and doors will have a thin frame made out of different materials for each house.
INTERIOR
A material palette where rustic, earthy materials are contrasted with minimalism. Recycled materials keep
prices lower and are environmentally friendly, furthermore, a beautiful patina is included from start. Entrance,
laundry and kitchen´s floors are made of recycled terracotta. In the living room and in the dining room the floor are made of a rustic resistant woodcubes of whitewashed pine. The staircase between the floors is in
brushed pine. In order to get more light in the apartments and give surprising views of the surroundings, the splayed parts of some windows have mirrors.
ClientHöllviksnäs Förvaltnings AB
Start date01-07-2013
StatusBuilt
Area400
Area Units.q.m.
Developed by

Green Planet Architects © 2019 All rights reserved