Images Copyright: Edmund Sumner

SARTFELL RESERVE

CategoryHousing, Interior
TeamWill Foster, Adam Hinton
LocationIsle of Man, United Kingdom
DescriptionDrawing inspiration from the Island’s vernacular stone structures the new dwelling extends the language of the site’s weaving walls – using them to define boundaries in the hillside, create shelter for habitation and embody a solidity that confronts the harsh climatic conditions of the site. Spectacular outlooks over the rolling landscape and away to the coast – with views of Northern Ireland and Scotland, are exploited through a variety of tailored windows – capturing the ever-changing character that the dynamic Manx environment produces. Working in collaboration with the dedicated, eco-conscious clients – a couple who have backgrounds in biological science, medicine and education – the team have developed the proposal as part of a long term strategy for the restoration, conservation and management of the site and its outstanding biodiversity.

The new structure is built sympathetically around an existing Manx cottage (locally nicknamed ‘Cloud 9′ due to its elevated mountainside and idyllic location) that will be restored to its true original form and that will provide accommodation for visitors to ‘The Sartfell Nature Reserve’. The privately managed reserve will bring together acid bogs (home to rare orchids), flower-rich meadowland, native woodland and lakes to form an area that amplifies the biodiversity potential of the land. It will eventually be open to the public and link to the Isle of Man’s own long term biodiversity strategy. Also, working in collaboration with environmental consultants XCo2, and engineers Conisbee, in order to optimise energy efficiency and carbon footprint, as well as the Manx Wildlife Trust, the eager owners have already started the restoration of the site. Construction of the new structure is intended to start in 2015 along with other future site developments which will include a small visitor centre & exhibition space.
ClientPrivate
Start date20/08/2013
StatusBuilt
Area320
Area Units.q.m.
Developed by

Green Planet Architects © 2019 All rights reserved